Ursprung:
Anna är den grekiska formen av det bibliska namnet Hanna(h). Det hebreiska channah betyder behag, ljuvhet, nåd. Fast även den keltiska gudinnan Anu kan ha ett finger med i spelet.

Biformer:
Antalet biformer av Anna är mycket stort, inte minst språkspecifikt, eftersom nästan varje språk bildar en egen form. Så finns det bredvid tyskans Anne, Anke, Annike och Ann (det senare är även den engelska normalformen), också namnen An(n)ette (franskt ursprung), Anine
(danskt), Anja, Aniska (båda ryskt), Ana, Anita (spanskt), Anneke (nederländskt), Annika (svenskt), Annuska (ungerskt), Antje (frisiskt), Anusch(k)a (slaviskt), liksom ytterligare somliga lokala former, som är härledda från Anna.
Inte minst finner man dock Anna, såväl som Ann och Anne i många sammansättningar, som första del i ett dubbelnamn, med eller utan bindestreck, till exempel Annabell, Ann-Christine, Anne Marie, osv.

Historiska Anna:
Att namnets grekiska form överväger hos oss, beror på att västvärlden har tagit efter den grekiska bibelöversättningen. Anna är ju mor till Maria, mormor till Kristus alltså.
Det finns förklarligt nog rätt många Anna, som på ett eller annat sätt har skrivit historia, om det så bara var som hustru till en kung. Jag vill lyfta fram några av dem:
Anna av Kiev (ca. 1030 - ca. 1085) är en av de första, som omnämns. Hon var den yngsta dottern till Storfursten Jaroslav den Vise av Kiev och blev tredje hustru till Kung Henrik I av Frankrike. Hon var Drottning av Frankrike mellan 1051 - 1060. Efter sin makes död gifte hon sig med Greven av Valois, Rudolf IV, som lämnade sin första hustru, som han anklagade för äktenskapsbrott. Men påven gick inte med på att upplösa hans första äktenskap och förklarade det mellan honom och Anna för ogiltigt. Eftersom de båda inte brydde sig om detta beslut, blev de exkommunicerade.
Anne Boleyn (1501 - 1536) var den andra makan till Kung Henrik VIII av England. Hon var mor till Elisabeth I av England. Även hon var anledning till en kyrklig tvedräkt, eftersom påven i det här fallet inte heller ville annulera Henriks första äktenskap. Därför bildade kungen den anglikanska kyrkan med sig själv som överhuvud - och gifte sig med Anne. Men hon anklagades så småningom för äktenskapsbrott och landsförräderi och halshöggs den 19:e maj 1536. Henrik VIII gifte sig med ytterligare en Anna, som fjärde hustru, nämligen Anna von Kleve.
Anna von Österreich fanns det flera, inte minst på 1500- och 1600-talet. Den mest kända av dem var dock från Habsburgarnas spanska linje, nämligen Ana Maria Mauricia de Austria. Den 21:a november 1615 gifte hon sig med Ludvig XIII av Frankrike och blev sålunda Drottning av Frankrike. Efter makens död, år 1643, tog hon över regeringen, eftersom hennes son, Ludvig XIV, den senare Solkungen, ännu var minderårig. Hon var barnbarnsbarn till inte mindre än tre tysk-romerska kejsare, nämligen Karl V, Ferdinand I och Maximilian II. Hon fick sin son, hennes första levande födda barn, när hon redan var 37 år gammal. Mor och son stod varandra mycket nära, vilket nog gjorde att Solkungen, tack vare sin mor, lärde känna och uppskatta många kulturella värden, som inte hade spelat någon roll för hans far. Anna ska ha varit mycket vacker och ska ha ägt sin samtids vackraste händer.

Namnsdagar:
Normalt firar man Anna den 26:e juli. Även den 28:e augusti och den 9:e februari anges. I Sverige har Anna namnsdag den 9:e december, medan Annika firas den 21:a april.

Statistik:
De enskilda statistikerna är mycket avvikande från varandra i de olika länderna, därför är det svårt att ge en allmän översyn. Grovt sett fanns det i början av 1900-talet en topp i hela Europa, medan namnet kring mitten av århundradet var mindre omtyckt. Sedan åttiotalet går det dock brant uppför igen och i vårt århundrade håller Anna till nära toppen.
I Österrike är Anna sedan 1999 bland de första tre, med topplaceringar 2002 och 2004. 1984, när statistiken började, låg namnet på 37:e plats - därifrån gick det stadigt uppåt. Anita hade 1984 en 41:a plats som bäst. Sedan 1990 var Anja den mest omtyckta biformen, med stigande tendens. 1999 och 2007 nådde Anja plats 30.
I Tyskland är den geografiska fördelningen av namnet mycket olika. De flesta finns i Sachsen, Sachsen-Anhalt, i Nordrhein-Westfalen och i det västliga Niedersachsen. I äldre statistik ligger nordöstra Bayern och Hessen i topp. Från 1890 till 1905 stod Anna ofta på första plats i Tyskland. 2006 var det åter det mest omtyckta namnet. Mellan 1925 och 1975 fanns det ett djupt avbräck, bara under sextiotalet lyfte namnet lite grann. 1942 var den absolut lägsta noteringen med en 88:e plats. Sedan 1978 ligger Anna bland de 25 översta. Formen Ann hade en topp på nittiotalet, men det framför allt i sammansättningar. Fast 1993 nådde även det självständiga namnet en 15:e plats. Anja var kring mitten av femtiotalet plötsligt en hit och var populärt till slutet av åttiotalet. Toppnoteringarna nådde namnet 1968 - 1970, när det kom på andra plats. Anke höll sig mellan 1940 - 1980 inom femtio i topp, med den bästa noteringen 1941 - 1942, då namnet kom på 15:e plats. Annika hade ett starkt lyft på sjuttiotalet. (Som resultat av Pippi Långstrump-filmerna, eftersom Annika är hennes väninna?) Sedan dess har Annika alltid funnits bland de första 40 och toppnoteringen kom 1993 med en sjätte plats. Antje var på fyrtiotalet ett omtyckt namn. 1941 låg det på 24:e plats och mellan 1964 - 1982 fanns det kring 40:e plats, men idag har formen försvunnit nästan helt. An(n)ette slutligen fanns mellan 1958 och 1975 på topp 50, nådde 1962 en 15:e plats, fast liksom Antje används detta namn knappast alls idag.
I Frankrike döptes årligen mer än 2000 Anna under åren 1900 till 1910. Vid denna tid låg namnet kring trettionde plats på topplistorna. Mellan 1940 och 1950 fanns det en svacka med mindre än 500 Anna om året, men sedan stiger kurvan igen till dagens cirka 1500 "nya" årliga Anna. Annette hade ett lyft på fyrtiotalet, med den högsta noteringen 1946, men fanns även då bara kring en åttionde plats.
I Belgien går Anna framåt i vårt århundrade och nådde 2007 en 34:e plats.
I de engelskspråkiga länderna är Anna inte speciellt vanligt, i Australien hade namnet en höjdpunkt under det sena sextiotalet och kring årtusendeskiftet. Efter detta minskar Anna starkt igen. Namnet har aldrig klarat en plats bland de femtio första.
I Irland (ett katolskt land) är Anna trots engelska språket ett undantag och ligger högt i statistiken, kring femtonde plats i vårt århundrade. 2005 kom namnet till och med på 9:e plats.
I Danmark och Norge går Anna framåt och når höga noteringar under 2006 och 2007. I Danmark är namnet två gånger på åttonde plats, i Norge 10:a och 8:a respektive år.
I Sverige däremot sjunker frekvensen sedan 1998. Då fanns namnet ännu på 17:e plats, tio år senare bara på en 66:e. Annika var populärt under sextio- och sjuttiotalen (åter Pippi Långstrump?), men ligger idag inte bland de första hundra.

Anna idag:

Om man söker i Google (tyska sidor) efter "Anna", får man följande fem namn som de för närvarande mest eftersökta:
Anna Netrebko föddes 1971 och är en rysk-österrikisk operasångerska.
Anna Wintour, född 1949, är chefredaktör för den US-amerikanska utgåvan av VOGUE.
Anna Loos föddes 1970. Hon är skådespelerska och sångerska, känt genom sin roll i "Tatort", där hon spelar Lissy Pütz.
Anna Paquin född 1982 i Kanada, är en kanadensisk-nyzeeländsk skådespelerska.
Anna Karenina är hjältinnan i Leo Tolstois roman med samma namn.

En sökning på svenska sidor ger följande toppresultat:
Anna Anka, född 1971 i Polen, adopterades till Sverige. Hon flyttade till USA och fick småjobb som fotomodell och inom filmen. Hon är gift med Paul Anka och blev känd genom TV-serien "Svenska Hollywoodfruar".
Anna Skipper är född 1968 och är programledare i TV3 för serien "Du är vad du äter".
Anna Haag, född 1986 i Köping som Anna Margret Hansson, är längdskidlöperska, som vann två silvermedaljer vid OS i Vancouver.


Copyright Bernhard Kauntz, Wolvertem 2010



Tillbaka till , till , till eller till av Werbeka Netshop


14.3.2010 by webmaster@werbeka.com