Slaget vid Waterloo
Vet du, var Waterloo ligger? Jag visste det inte, innan jag kom till Belgien. Förmodligen är det ABBAs fel, eftersom de år 1974 sjöng "At Waterloo Napoleon did surrender". Men de har sjungit med engelskt uttal och därmed blandat ihop all geografi. Ty Waterloo ligger i Belgien, bara knappa tjugo kilometer söder om Bryssel. Och det uttalas på flamländska - då förblir "a:et" ett "a" som i "vatten" och "o:et" är ett "å" som i "båt". Betydelsen av ordet är sammansatt av "water" = "vatten" och "lo(o)" = "skog". |
Minneshögen vid Waterloo. Lejonet symboliserar INTE Napoleon, såsom några tror! |
Från början var det alltså förmodligen en sumpig skog, som befann sig där. Men det var långt innan, långt före Napoleons tid. Och därmed har vi kommit till just Napoleon.
Jag är inte någon vän av fältslag - men de har nu hänt en gång och därigenom har de historiskt värde. Och det är väl ingen som skulle kunna påstå att Waterloo inte har påverkat den europeiska historien. En kort rekapitulation: Napoleon Bonaparte var - även om han i Frankrike firas som folkets hjälte - inte på något sätt bättre än Adolf Hitler.
|
Panorama - ytterväggen till en mer än tusen kvadratmeter stor målning. Till vänster leder trappan upp till lejonet. |
Nästan hela Europa ställde sig emot honom (bara svenskarna gjorde en av hans fältmarskalker till sin kung) och man tvingade honom till slut att vistas på ön Elba. Inte desto mindre flydde han därifrån, satte ihop en ny armé och försökte på nytt att kuva Europa. Den här gången kom han dock bara till Belgien, just Waterloo. Efter tjugotvå års krig i Europa, igångsatt av denne storhetsvansinnige fransman, besegrades han där slutgiltigt den 18:e juni 1815. Därefter sattes han i husarrest på ön St. Helena, där han så småningom slutade sitt liv.
Scener från det stora panorama-måleriet i rotundans inre.
Till minne av denna seger har man i Waterloo byggt upp en fyrtio meter hög kulle, på vars topp ett lejon står, som med en tass håller fast en jordglob (och därmed garanterar att ett sådant elände som de gångna krigen inte ska hända mera). Dessutom finns det i området många minnesstoder från olika nationer, för att hedra sina stupade. Sådana minnesmärken finns det många, över hela jorden. Det är bara det, att de stupade inte kan glädjas åt dem längre!
Men inte minst har Waterloo blivit ett turistmål, där man försöker att föra historien närmare människorna, med hjälp av några attraktioner. För nio euro finns det en samlingsbiljett. Den ger möjlighet till att klättra upp på kullen, till att se två filmer över slaget, tillträde till "Panorama" och även till vaxkabinettet. Brevid biljettluckan finns det även en shop, men återigen handlar det bara om Napoleon ... Napoleon på snapsglas, Napoleon på vykort, Napoleon på nyckelringar - och självklart finns det också en massa böcker, naturligtvis över Napoleon!
Tjugotvå år av krig har denne man förorsakat!
|
Några av de franska generalerna i vaxkabinettet. |
Jag hoppar över filmerna. Jag känner till den historiska bakgrunden och jag har sett mer än nog av krigsfilmer i mitt liv. Att gå uppför kullen lämnar jag till yngre folk, fastän jag tycker att det är synd - men det är i alla fall mer än tvåhundra trappsteg och det finns ingenstans att vila på vägen upp ... Alltså besöker jag Panorama. Det är en cirkelrund byggnad, som kanske mäter trettio meter i diameter. Över en trappa i dess inre kommer man till byggnadens centrum på en platå - och där befinner man sig mitt i vimlet av bataljen. Runtom visas det på en duk, som är tolv meter hög och 110 meter lång, vad som hände i slaget den 18:e juni, klockan 16. Louis Dumoulin är upphovsmannen till detta gigantiska verk, som skapades år 1912. Därtill finns också passande akustiskt oväsen. I förgrunden ser besökaren skyltar, som beskriver vilka enheter som har avbildats just där. Trots motivet är konstverket i sig imponerande.
Mittemot Panorama befinner sig vaxkabinettet. Diverse fältherrar och generaler har förevigats där. |
Slagets "segrare" - Hertig Wellington |
När kommer det någonsin finnas ett museum, där världens stora vetenskapsmän avbildas, sådana, som har hjälpt hela mänskligheten framåt?
Trots allt - vaxfiguerna är välgjorda och det finns även andra ting - teckningar, fynd - som har ett samband med slaget.
Så ser det ut idag - fast i grannskapet håller man på att bygga ett nytt turistcentrum, som dock ännu inte har kommit förbi begynnelsestadiet.
Javisst, jag har ännu inte sagt något om själva slaget? Nåväl, engelsmannen Wellington och preussaren Blücher besegrade Napoleon. Och 40000 människor förlorade livet på en enda dag!
Copyright Bernhard Kauntz, Wolvertem 2013
|
Många nationer har rest minnesstenar i området. Här är en från belgarna. |
Tillbaka till eller till av
26.9.2013 by webmaster@werbeka.com
|