International Netrestaurant

Ostfondue


Du behöver: (för 4 personer)
ett fondue-set
1 limpa vitt bröd
3 dl (torrt) vitt vin
1 (ordentlig) spetsning med fruktbrännvin, helst Kirsch eller konjak
200 g Emmentaler ost
200 g Edamer ost
50 g Parmesan ost
vitlök, salt

Ursprungligen från Schweiz, har ostfonduen spridit sig snabbt runtom i världen under andra halvan av vårt århundrade. Vi glädjer oss över att kunna ge Dig ett schweiziskt originalrecept här.
Skär brödet i cirka 2 cm stora tärningar och servera på tallrikar.
Skär en vitlöksklyfta i två halvor och gnid in insidan av fonduepannan med dem. Tillsätt vinet och den rivna osten och koka långsamt (rör om!) tills osten har smält och bildar en jämn blandning. Spetsa med brännvinet och servera. En verklig fonduemästares konst består i att hålla fonduen kokande, men inte för hårt, utan just lagom så att osten förblir mjuk. Glöm inte att röra om då och då, även medan Ni äter.
Hur man äter: spetsa en brödbit på fonduegaffeln och doppa den i pannan. Lyft upp och vrid på gaffeln, tills osten har svalnat och hårdnat, innan Du äter.
Och glöm inte traditionerna: det finns ett straff för att tappa brödbiten i pannan! Damer ska avgälda sin skuld med en kyss, medan herrar förväntas ställa en ny flaska vin på bordet. Ät fonduen i skenet av levande ljus och lyssna till mjuk musik medan du äter, så får Du en minnesvärd kväll.
Ett stort tack till Peter Suter från Schweiz, som för många år sedan invigde mig i konsten att äta fondue.

Edamer (Holland) och Parmesan (Italien) är naturligtvis inga original-schweiziska ostsorter, utan anpassade till vad man kan få på internationella marknaden. Om Du får tag i Vacherin, kan Du ersätta de båda ovannämnda.


Tala om det för dina vänner, om det smakade bra.
Tillbaka till
18.7.1996 by the "chef"
webmaster@werbeka.com