International Netrestaurant

Gulasch


Du behöver: (för 6 personer)
1 kg oxkött
1 kg lök
150 g matolja
1 stor klyfta vitlök
2 matskedar tomatpure
1 matsked paprikapulver (stark)
1 - 2 pepperoni
Salt
Kummin
Mejram
Öl

(Uttal: golasj, betonat på första stavelsen, originalstavning gulyas)
Jag har tvekat länge, om jag ska ta med det här receptet, för att gulyasen (från början en soppa från Ungern) lagas i all möjliga varianter och för att den dessutom inte hör till de mest distingerade rätterna. Å andra sidan hör det till mina definitiva favoriter och de ovannämnda 6 portionerna räcker ofta bara för 4. Här följer vårt familjerecept.
Det ska tilläggas att gulyasen ska serveras med vitt bröd (gärna typ brötchen), som - rakt emot allt vad gott bordsskick heter - ska brytas och läggas i rätten, för att suga upp såsen. Man borde hur som helst ALDRIG förstöra smaken med potatis!

Skär löken medeltunt och stek den i mycket het olja. Rör om tills löken har fått gul färg. Rör i paprikapulvret och bryt hettan med en kaffekopp full med vatten. Spisen ska nu ställas på låg värme (ca. 1/3 av full effekt) och vara kvar där tills gulyasen är klar.
Nu fyller man på med köttet (som gärna kan vara en billigare variant, som t.ex. högrev), som har skurits i drygt två centimeter stora tärningar, man kryddar med salt efter smak, vitlöken (som har mosats med kniven och inget annat), en knivudd mejram och lika mycket (stött) kummin. Blanda även i tomatpuren - och om du vill ha stark smak på rätten, även 1 - 2  pepperoni.
Låt det hela koka ihop i den egna saften (lägg inte locket på helt och rör igenom var femte minut), tills köttet är mjukt. (Det kan ta en dryg timme, beroende på vad för slags kött du använder.) Sedan häller man på öl (min fars specialitet) eller vatten, tills såsen står i nivå med köttet. Rör igenom och låt det puttra på i ytterligare tio minuter.


Tala om det för dina vänner, om det smakade bra.
Tillbaka till
27.3.2000 by the "chef"
webmaster@werbeka.com