International Netrestaurant

Semmelknödel


Semmelknödel kommer ursprungligen från Tjeckien, men de är idag en fast beståndsdel i det wienska köket. De är ett utmärkt alternativ till pasta, ris eller potatis. Särskilt bra går de ihop med såsrätter.

Ett hjärtligt tack till Sonja Tallian, som visade mig, hur man tillreder dem och som övervakade mina första egna försök.

Semmelbröckerl finns väl endast att köpa i Österrike. Som ersättning kan Du använda vitt bröd, som Du skär i skivor och låter torka en aning. Sen kan Du skära brödet i centimeterstora tärningar, men innan det har torkat helt (därmed undviker Du att det smulas sönder). Sen låter Du brödet torka helt.

Du behöver: (för 4 - 6 personer)            
300 g semmelbröckerl (vitt bröd)
50 g smör
50 g mjöl
2 ägg
persilja
(1 liten lök)
2 dl mjölk
salt

Smält smöret och bryn persiljan (samt om Du vill, den finhackade löken) i det. Brödtärningarna lägger Du i en stor, öppen skål och häller smörblandningen över. Mixa ihop äggen och mjölken, salta och häll blandningen också över. Till sist kommer mjölet. Blanda massan väl.
Skölj nu händerna i kallt vatten och knåda massan till en knödel (bulle) ungefär som en snöboll. För varje ny knödel sköljer Du händerna på nytt, så att massan inte klibbar fast.
Under tiden har Du kokat upp en panna med tillräckligt, lättsaltat vatten, i vilken alla knödel kan simma bredvid varandra. Lägg nu samtliga knödel i vattnet och koka dem på låg värme i cirka 15 minuter.


Tala om det för dina vänner, om det smakade bra.
Tillbaka till
20.4.2005 by the "chef"
webmaster@werbeka.com