En liten kommuns krönika
På mina strövtåg går jag gärna in i en ny bokhandel, för att se om jag kan göra ett eller annat fynd. En verklig smakbit var "Chronik der Gemeinde Gosau - von den Anfängen bis zum Jahre 1960" (Krönika över kommunen Gosau - från början till och med år 1960), nerskrivet av Gottlieb Pomberger.
Att man kan använda ett sådant material även i skolans hembygdskunskap, visar detta exempel: Skriften bearbetades på datorn 1997 i skolbibliotekets skrivarverkstad i Bad Goiserns grundskola och utgavs i en upplaga av 100 exemplar. Att man endast sex år senare kunde köpa verket i bokhandeln, nedsatt till en(!) Euro, är kanske mindre imponerande och egentligen väldigt synd.
Nu kan man förstås undra om det verkligen är viktigt att veta, att det kom 15 - 20 cm nysnö i dalen och hela 80 - 120 cm uppe i bergen kring Gosau, den 7:e och 8:e juli 1954. Det är förvisso ingen världsnyhet, men i alla fall ett bevis på att vädret har haft sina nycker förr i tiden också. Dessutom har jag en mycket personlig relation till denna naturkatastrof. Troligtvis var det just denna kraftiga nederbörd i alperna, som i juli detta år ledde till Donaus stora översvämning. Det var nämligen min barndoms skräckupplevelse, när vårt sommarhus i Klosterneuburg, nära Wien, många mil ifrån detta snöfall, plötsligt stod i vatten upp till taknocken. Och nu får jag - ett halvt århundrade senare - läsa om orsaken därtill...
Det förvånar en vid lektyren, att man ännu på 1950-talet behövde hela 22 månader för att bygga huset till den nya lågstadieskolan - idag skulle man förmodligen kunna klara det på högst 22 dagar, även om man kanske inte kan jämföra kvalitén.
Men man kan även läsa om världshistoria. Skrivaren berättar: "De fientliga luftangreppen tilltog år 1944 i en skrämmande omfattning. Det faktum, att fienden även belade orter som Gosau, alltså strategiskt och krigsekonomiskt helt ointressanta orter, med enstaka bomber, ger vid handen att våra motståndare även var ute efter att mala sönder motståndsviljan hos den civila befolkningen." Detta är saker, som det idag inte talas om i historieböckerna, eftersom all historia ju skrivs av segrarna.
Intressant är också statistiken över skedda olyckor. Medan det i nästan alla år har funnits folk, som omkom i bergen, så antecknas på femtiotalet även de första trafikolyckorna med dödlig utgång. Turismens utveckling är också talande. 1948 fann det 2496 semesterfirare, som stod för 7744 övernattningar. Nio år senare var det 5670 personer, som betalade för 48919 övernattningar...
Alla dessa anteckningar gäller egentligen inte bara Gosau, utan visar samhällsutvecklingen i stort. |
|
Förvånansvärda, ja nästintill ofattbara var följande uppgifter från första världskriget för mig, som de väl måste vara för alla, som inte själva har upplevt detta: "... i vilken omfattning de olika livsmedelspriserna har stigit under kriget: oxkött med 677%, potatis med 1614%, smör med 2033%, mjöl med 3233% och linser med 4900%." Man må beakta, att detta är prisstegringarna under kriget, inte under den efterföljande hyperinflationen!
En sportnotis från år 1937 fick mig att småle. "Segern i hoppbacken hemfördes av Josef Bradl från Mühlbach. Han hoppade i Dachsteinbacken 63 och 66 meter och dessutom utom tävlan 69 meter." Med detta avses denne Sepp Bradl, som senare var den förste att hoppa över 100 m och som så småningom tillhörde den allra högsta internationella klassen.
Men nu några milstolpar ur den lokala historien från 1900-talet, som kan fås fram ur denna krönika:
1910 lyste de första elektriska lamporna i byn.
Krönikans författare, Gottlieb Pomberger, anställdes 1912 som kommunsekreterare.
Året därpå färdigställdes dammanläggningen vid Främre Gosausjön.
Ortens musikkår firade 1924 sitt 50årsjubileum.
Brigittahemmet, ett vårdhem, vars grundsten lades 1922, färdigställdes 1925.
1927 togs Mittertal-vattenledningen i bruk. Samma år återinfördes boskapsmarknaden, som inte hade genomförts på flera årtionden.
Den första "biografteatern" öppnades 1928.
"Härbergshuset" Dachsteinblick byggdes 1929.
1930 skedde en jordbävning, som var så stark, att den till och med kastade omkull järnspisen i kommunalhuset.
1934 öppnades vägen Gosauschmied - Gosausee för biltrafiken.
|
|
Den 24:e juli 1937 var det ett fruktansvärt åskväder, som ledde till en lokal översvämning. Enligt uppgifter låg rullstensgruset upp till 1,20 m högt på några åkrar. Värst var det dock för fyra semesterfirare från Wien, när det strida vattnet rev bort bron över Glaslbach, just när de passerade den i bilen. Under de följande åren forcerades tämjandet av fjällbäckarna.
Hornquell-vattenledningen färdigställdes 1952.
1957 kan man läsa: "Gatubelysningens anskaffning från posten till Ramsau hände under detta år. Av kostnadsskäl måste man nöja sig med denna sträcka."
Telefonnätets automatisering skedde 1958.
|
Krönikan slutar år 1960. Men jag är säker på att man skulle ha nämnt ballongveckan, om man hade fortsatt att skriva den. Ballongveckan hålls varje år i januari och bildar med "Ballongernas natt" upptakten till "Snöspektaklet" som genomförs sedan 1995. Gosau är ett av Österrikes största skidområden. Vid Snöspektaklet finns därför olika skidtävlingar, såsom alpina förföljelselopp, men även motocross och snowboardtävlingar. På kvällen eldas stämningen med musik i partytältet.
Men det finns mer: Naturskyddsområdet Gosausjön är under hela året bra för själen, ett friluftsmuseum visar hur invånarna bodde för några hundra år sedan och 100 km markerade promenadvägar ger möjlighet till motion. |
|
Bara att titta på indianhuvudet kan vara värt att göra en utflykt. Den som inte vill eller kan motionera själv, kan på vintern åka hästsläde eller ta "Gosauer Bummelzug" på sommaren. Det är en traktor med anhängare, som man kan göra utflykter med. Till sist, men inte minst, ska det nämnas, att man kan hitta 100 miljoner år gamla urdjur som fossiler, bl.a. i bäckfårorna. |
|
Praktiskt nog finns det i Gosau även ett sten- och fossiliesliperi, där Du kan låta fackmän snygga till Ditt fynd.
Ett hjärtligt tack till Tourismusverband Gosau för det vänliga tillståndet att få använda bilderna.
© Bernhard Kauntz, Västerås 2003
Tillbaka till eller till av
last update: 7.11.2003 by webmaster@werbeka.com
|