Ursprung:
Bernhard är ett gammalt, germanskt namn, som härleds från två delar. Första delen kommer från bero (=björn eller brun) eller bernu (=björn) och den andra delen härstammar från harti (=hård, tapper, stark). |
|
Biformer:
I Skandinavien används ännu idag björnens namn som tilltalsnamn. Däremot finns där inga sammansättningar, som i fallet Bernhard. Björn måste därför hellre likställas med det tyska Bernd eller Bernt. Men tillbaka till Bernhard: |
|
Historiska Bernhard:
Den gammalengelska formen Beornheard ersattes med det "moderna" Bernard, när Normannerna tog med sig detta namn från Frankrike. Bortfallet av "h:et" i franskan är språkhistoriskt normalt, dock motsvarar formen med "h" originalet. Dessutom är det i detta sammanhang intressant att uttalet av det engelska Beorn och dagens svenska Björn måste ha låtit nästintill likadant. |
|
Det finns framför allt två berömda Bernhard i historien, men först vill jag presentera den äldsta kända Bernhard:
Kung Bernhard av Italien (ur Langobardernas rike), född omkring 797, dog 818, var son till Karlmann eller Pippin, alltså ett barnbarn till Karl den Store. Han bländades av Ludvig den fromme (detta var dock inte speciellt fromt) i ett gräl om ett arv och dog av följderna 2 dagar efter denna behandling.
St. Bernhard von Menthon (923 - 1008) är alpbornas och bergklättrarnas skyddspatron. Han föddes i Menthon-Saint-Bernard i Frankrike (enligt andra källor 983 - 1081) och dog i Novara i Italien. Han grundade räddningsstugan på Stora St. Bernhard, som skulle rädda folk som hade råkat illa ut på berget - senare tillkom även en på Lilla St. Bernhard. Räddningshundarna, Bernhardiner, är också uppkallade efter honom. 1081 (om han då fortfarande var i livet) ska han ha försökt att förmedla mellan Kejsar Henrik IV och Påve Gregor VII. 1681 blev han heligförklarad.
St. Bernhard von Clairvaux (omkring 1090 - 1153) föddes vid Dijon och dog i Clairvaux. Han var en betydande munk i cisterciensorden och bidrog mycket till dess spridning. 1115 grundade han klostret i Clairvaux och blev dess första abbot. Visserligen låg han till stor del bakom att Kung Konrad III startade det andra korståget, men samtidigt var han emot riddarkulturen och tyckte att endast tempelriddare (alltså munkar som samtidigt var riddare) var de rätta krigarna i kristendomens ärenden. Han är biodlarnas och bartendernas skyddshelgon. Han helgonförklarades 1174 och var en idol för Martin Luther. |
Namnsdagar:
Den vanligaste namnsdagen är den 20:e augusti, dagen då Bernhard von Clairvaux dog. Den 15:e juni dog Bernhard von Menthon, även då firar somliga namnsdag. Men det finns även andra uppgifter: 20:e maj, 13:e juni, 15:e juli, 3:e augusti, 5:e november och 14:e november omnämns i olika källor. |
|
Statistik:
Statistikerna i de olika länderna avviker mycket från varandra, därför är det svårt att ge en allmän överblick. Kring århundradeskiftet till 1900-talet tycks Bernhard ha varit ett frekvent namn. Sen fanns det på fyrtiotalet en hög förekomst i Mellaneuropa. Sedan dess är tendensen fallande, idag är antalet nya Bernhard ibland försvinnande litet. |
|
I Österrike finns namnstatistiken sedan 1984. Detta år fanns det 803 pojkar som döptes till Bernhard - och namnet stod på 14:e plats. Men sen gick det stadigt neråt. Fram till 2002 låg Bernhard dock alltid bland de första 60.
I Tyskland är den geografiska fördelningen av namnet rätt olika. De flesta finns i väster, i Nordrhein-Westfalen och i det västliga Niedersachsen. Dessutom har den korta versionen Bernd stor utbredning i Tyskland, vilket till exempel inte är fallet i Österrike. 1938 dök Bernd upp för första gången bland de trettio i topp, redan 1943 var namnet bland de tio i topp, där det stannade till 1953. Den högsta positionen nådde Bernd 1948, när namnet kom på en sjätte plats i topplistan. Däremot hade Bernhard endast i början av 1900-talet några placeringar bland de trettio i topp. (Det är intressant att det svenska namnet Björn mellan 1977 och slutet av åttiotalet var vanligare än Bernhard. Det torde hänga ihop med tennisspelaren Björn Borgs framgångar ...) År 2008 fanns Björn fortfarande på 272:a plats i Tyskland, medan Bernd var 445:e och Bernhard inte alls fanns bland de 500 vanligaste.
I Frankrike kom höjdpunkten 1947, då det döptes 19835 Bernard. Mellan 1946 - 1950 var det alltid knappa 20.000. Sedan 1920 var det en stadig tillväxt - först 1968 var det åter färre än 1920. 2005 döptes i Frankrike dock bara 18 personer till detta namn.
I Norge utgjorde Bernhard kring 1890 hela 0,6 procent av alla nydöpta pojkar och fanns ett tag på femtio i topp. Hundra år senare nåddes den absoluta nollpunkten. På 2000-talet pendlar namnet hittills kring 0,02 procent.
I Sverige registreras samtliga förnamn i statistiken. Där finns idag 5876 Bernhard, fast endast 502 av dem blir kallade så. Formen Bernard är idag också representerad 650 gånger, varav 223 är tilltalsnamnet. Som jämförelse: det finns 61137 Björn, av vilka 37821 har detta som tilltalsnamn.
I Finland finns fram till idag 4453 människor, som hette Bernhard. De flesta av dem döptes mellan 1900 - 1919 (1269 stycken), sedan dess har det blivit allt färre. |
Bernhard idag: I en (tysk) online-omröstning om diverse förnamns omtyckthet, ligger Bernhard på 7:e plats med 444 positiva och endast 21 negativa röster.
|
|
Om man i Google (sidor på tyska) söker efter "Bernhard", får man följande fem namn som de, som för närvarande söks oftast:
Bernhard Hoëcker född 1970, skådespelare, komiker och programledare (i TV-serien: "Genial daneben").
Bernhard Moch har ingen förklaring i Wikipedia, men finns på listan genom sitt jobb som advokat. Förmodligen beror detta på att han har en internetsida, på vilken man kan söka efter advokater.
Bernhard Schlink, född 1944, är såväl professor i juridik, som även romanförfattare. ("Der Vorleser", "Selbs Justiz", m.fl.)
Bernhard Brink föddes 1952. Han är schlagersångare ("Liebe auf Zeit", "Fieber", "Viel zu jung") och programledare på TV.
Bernhard Hennen, född 1966, är författare av fantasy-böcker. ("Das Jahr des Greifen", "Alica und die dunkle Königin" och många andra)
Personligen skulle jag gärna komma ihåg ytterligare två Bernhard, nämligen:
Bernhard Grzimek (1909 - 1987), veterinär och beteendeforskare, "Kein Platz für wilde Tiere" (bok och film), liksom "Serengeti darf nicht sterben" (dokumentärfilm som fick en oscar 1959). Jag har upplevt herr Grzimek 1960 vid en föreläsning om Serengeti, som har lämnat bestående spår.
Bernhard Russi (född 1948), schweizisk alpin skidlöpare, framför allt i störtlopp. Guld (Sapporo 1972) och silver (bakom Franz Klammer i Innsbruck 1976) vid de Olympiska Spelen, liksom 10 världscupsegrar. Hans tävlingar har jag följt många gånger på TV. |
Copyright Bernhard Kauntz, Wolvertem 2010
Tillbaka till , till , till eller till av Werbeka Netshop
1.3.2010 by webmaster@werbeka.com
|