EGYPTENI Egypten upprättas en dynasti i och med feodalsamhällets framväxt och genom enandet av nedre och övre Egypten. Enandet torde ha gjorts av kung Narmer (även kallad Menes) enligt bevarade kungalängder. Gamla riket föregicks av den s k thinitiska tiden.
"För 12 000 år sedan ungefär släppte inlandsisen sitt grepp om norra halvklotet. Då fanns redan en civilisation i Egypten som lät uppföra sfinxen som en avbild av stjärnbilden lejonet. Med hjälp av datorn har man räknat ut hur konstellationen såg ut för ca 10 500 år sedan. Sfinxen hade då ett huvud i form av ett lejon. Och lejonet var den stjärnbild som syntes på himlen när solen gick upp i motsvarande riktning till sfinxen. När isen släppte förändrades klimatet och det torde ha regnat kraftigt och ihållande under en tid. Det sägs att regnet som föll har slipat sfinxens kropp till vad den är idag. Detta är en teori som lades fram i programmet Discovery(1998) av tre män vid namn Hancock, Bovel och John A. West." Övre Egyptens huvudgud var Horus och symbolen var vass. Nedre huvudguden var Seth och symbolen papyrusgräs. Skillnaden fanns även mellan övre och nedre Egyptens kungakronor, varav den ena har upphöjning bak och spiral fram, den s. k. röda kronan, som representerar nedre Egypten. Den andra är en cylindrisk krona med knopp upptill och kallas vita kronan. Det nedre Egypten låg vid Nildeltat. Deltalandets mystiske gud var Osiris från Busiris - den döde kungen. Osiris var både underjordens- och sädesguden.
Tack vare att egyptierna skrev ner så mycket, kan vi idag följa en del av deras samhällsliv. De skrev med hieroglyfer på gravkamrarnas väggar, på pelare och dessutom använde de papyrus som skrevs av de kungliga skrivarna. Kung Djosers pyramid Byggd under 2:a-3:e dynastin och är en trappstegspyramid. Den ligger i Sakkara. Själva graven, till skillnad från senare pyramider, ligger i marken under en mastaba (mastaba är arabiska och betyder bänk) och pyramiden är gjuten ovanpå den. Den är alltså inte hålig och har heller inga omgivande rum som de senare. Arkitekt, har skriften förtäljt oss, var Imhotep. Han blev senare skrivarnas skyddspatron och även dyrkad som gud. Det religiösa livet reglerades genom statsmakten. Kungen eller farao var den religiösa medelpunkten. Kungen "var Horus" och son till Ra eller Re (solguden). I religionen förmedlades att efter döden gick livet vidare i någon form via Ka (själen). Sol- och stjärnkultens centrum var Heliopolis. Man dyrkade naturföreteelser, som medförde studiet av Nilens översvämningar vid jämna tidpunkter, som gav upphov till almanackan.
Cheops var son till farao Snofru under 3-4 dynastierna och har den största pyramiden vid Gise. Den är 146 m hög och innehåller 2,3 miljoner kalkstensblock. Ledare för bygget var visiren Hemion. Thebe är under mellersta riket religiöst centrum. Man började där uppföra rikstempel åt Amon. Utom Amon och Re fanns också Ptha, skaparguden i Memphis. Osiris spelade roll för föreställningarna om döden. Konst
De egyptiska skulpturerna är inte frilagda ur blocket. Baksidan får behålla stenen. Figurerna har en statisk ställning, de är orörliga, i stående ställning är endast ett ben något framflyttat.
Kungen var en gudomlig person, varför hans handlingar skulle vara lugna och upphöjda. De skulle inte styras av affekter eller känsloutbrott.
Ett egyptiskt ord för bildhuggare är "han-som-håller-vid-liv". Vilket kan betona den vikt man lade vid skulptur och även måleri. Makten
Den egyptiska tronföljden var endast till för ättlingar födda i "gudaäktenskap", det vill säga barn till den regerande drottningen var arvsberättigade till tronen. Det var ett slags garanti då haremsystemet existerade. Sesostris III kom till makten 1878 f. Kr. och regerade i 37 år. Han var en av de legendariska faraonerna. Han bedrev en aktiv utrikespolitik samtidigt som han försökte lösa problemet med adelns alltför stora självständighet. Feodalismens era var för ett tag över. Istället växte ett tredje stånd fram, som på fornegyptiska kan översättas med "medborgare" det vill säga ett borgerskap.
Vid slutet av 1600-talet till slutet av 1500-talet kom ett främmande folk - asiaterna - till Egypten och tog över delar. Detta kallas för hyksostiden. Hyksos är en härskartitel. Det egyptiska folket kallade asiaterna för hyksos, ungefär "härskare över bergslandet". Dessa hyksos slog sig ner vid Deltalandet.
Vid slutet av 1400-talet fick Egypten en av de mer kända kvinnliga faraonerna, drottning Hatshepsut. Hennes föräldrar var Amon-Re/Thutmosis I och dennes huvudgemål. I sitt äktenskap med Tuthmosis II fick hon en dotter som dog ung. Thutmosis II hade en arvinge, en pojke med samma namn, men vars moder var bihustru. Han var minderårig och regeringen sköttes av Hatshepsut, som var väl medveten om sin fullblodslegitimitet. 1488 lät hon kröna sig. Hennes regeringstid höll sig i två årtionden.
Makten ökade för Amons prästerskap och under det 3:e riket störs så den statiska ordningen, när Amenhophis IV:s dynasti försökte besegra Amons prästerskap. Han proklamerade sin tro på Aton och döpte om sig till Echnaton (1364-1347). Avbildningen av Echnaton skiljer sig avsevärt från övriga kungabilder. Man skulle kunna säga att det är mer karikatyr över porträttet. Denna period blev kortvarig och hans efterföljare gick tillbaka till den gamla ordningen.
Att Echnaton bröt med traditionen kan bottna i yttre religions-politiska omständigheter, t. ex. att Amon-Re och hans prästerskap hade fått för mycket ekonomisk och politisk makt. Ramses
Ramses den II tillträdde efter Sethos (fadern). Ramses II regerade mellan 1290-1224 f. Kr. Hos honom var allting storslaget. Han hade fem eller sex huvudgemåler och mer än hundra barn. Libyerna anföll och de hade stöd av s. k. sjöfolk, som kom från Svarta havet och västra Mindre Asien - lykier, akajer, scherder och turscher; de bägge senare grupperna kan möjligen ha lämnat sina namn till Sardinien och etruskerna. Marenptha besegrade dem 1219.
Under mitten av sjuhundratalet uppträdde etioperna, med anspråk på att bli erkända legitima herrar i Egypten. Etiopierna, även omtalade som "kushiterna", räknas som 25:e dynastin (ca 720-665). År 332 f. Kr. inlemmades Egypten i Alexander den Stores världsrike. I Nedre Egypten assimilerades den egyptiska kulturen med den hellenistiska, med centrum i Alexandria. Men i Övre Egypten existerade den urgamla traditionen längre.
© Anita Skoglund, Västerås 2002 Tillbaka till innehållsförteckningen eller till nästa kapitel, "Medelhavskulturer". Tillbaka till eller till av Werbeka Netshop update by: webmaster@werbeka.com |