MEDELHAVSKULTURERDEN TIDIGA EGEISKA KULTUREN
De egeiska kulturerna kallas den minoiska, den kykladiska och den helladiska. I södra Grekland ligger Franchtigrottan som har bebotts under tidiga stenåldern för ca 20000-30000 år sedan. Där vilar paleolitiska, mesolitiska lager direkt på varandra. För ca 8000 år sedan uppvisar både Kreta och Cypern bosättningar. Den minoiska eller kretensiska kulturen infaller under stenåldern men den ”riktiga minoiska” tiden börjar först ca 2000 år f. Kr. De små öarna inom Kykladerna, Amorgos och Naxos norr om Kreta uppvisar en slags skulptur från 2500-1100 f. Kr, som skiljer sig mycket från de övriga samtida, men påminner om vissa mycket äldre figurer. De har kommit att kallas för Idoler. De varierar mycket i storlek från små till normalstora. Kroppen är till utseendet lång och smal och huvudet en form av en sköld med inga anletsdrag, endast näsan antyds. Det verkar som om de varit var mans egendom. Kanske var storleken beroende av hur mycket man hade råd att beställa en figur för. Efterlämningarna har hittats i stengravar. De flesta fynden har gjorts på största ön Amorgos. Delos Ön Delos sägs vara Apollons och Artemis födelseort och var också medelpunkten för Apollonkulten, som utvecklades på 600-talet f. Kr. Där fanns åtminstone tre tempel helgade åt honom. Ön hade stor religiös betydelse. Här förvarades också Athens skattkammaren. Ön erövrades av romarna, men återlämnades till Athen 166 f. Kr. och blev ett viktigt handelscentrum med handelstorg. Här blomstrade näringslivet. Senare blev Delos en viktig slavhandelsplats. År 88 f. Kr. plundrades ön och åter år 69 f. Kr. av sjörövare. Kreta
Den minoiska kulturen och dess välstånd uppstod ca 3000 år f. Kr. Två tredjedelar av landets yta upptas av berg. Det mest kända är Ida – där man säger att Zeus föddes. Grottorna i bergen var viktiga kultplatser och i berget Ida har man funnit många keramikföremål som uppkallats efter grottans namn – Kamare. Många av dessa föremål är polykromt (flerfärgade) dekorerade vaser. Därför har dessa kommit att kallas för kamarevaser. De tycks ha varit ämnade för offergåvor.
Palats byggdes i åtminstone fyra städer, varav tre är Knossos, Faistos och Mallia. I Knossos ligger kung Minos palats, som täcker en yta av 22 000 kvm och troligtvis innehöll 1500 rum. Det var ett palats med talrika portiker, trappuppgångar och ljusbrunnar, som gav en öppen och luftig verkan.
Omkring 1600 f. Kr. förstördes det äldre palatset under en naturkatastrof, som tycks ha varit en av många i området. 1450 f. Kr. kom en enorm katastrof, som förstörde Kretas kultur och samhälle och sänkte en stor del av ön norr om Kreta – Thera (Thira, Santorini). Där fanns en gång en civilisation likvärdig med Kretas. Det enorma vulkanutbrottet lade stan Akrotiri i ruiner under aska och en stor del av ön sjönk i havet. Nu finns det avvikande årtal när dessa händelser ägde rum och eftersom det inte var den enda katastrofen i området, är det väl också svårt att fastställa det exakt. Inom parentes kan vi ju nämna att Thera är en av dessa öar, som har utsetts till Platons Atlantis. Den sjönk ju faktiskt i havet. Agamemnon var kung i Mykene. Han var grekernas ledare i kriget mot Troja, men blev vid hemkomsten mördad av sin hustru Klytaimnestra och hennes älskare Aigistos. Där, i Mykene, har man (även här var det Arthur Evans) grävt fram Lejonporten, daterad till omkring 1250 f. Kr. och dessutom fann man guldarbeten. Ett av de mer berömda är den s. k. Agamemnonmasken i guld. Fast om det är Agamemnon är inte helt klart.
ARKAISK TID
Den grekisk-arkaiska tiden börjar i gängse mening omkring år 600 f. Kr. och övergår till den klassiska cirka 200 år senare. Till grekiska fastlandet kom människor från när och fjärran i folkvandringens tider och slog sig ner på Attika. De kom österifrån och kallades dorer. En större ledare vid namn Peisistratos på 560-talet f Kr. hjälpte till att få Athen välmående som stad. Förutom jordbruket omkring staden livnärde man sig på handel och sjöfart. Utbytet gjordes med länderna i Mindre Asien, Egypten och öarna i Medelhavet. Under denna period började konsten att blomstra.
Ett annat folk man inte vet så mycket om och varifrån de egentligen kom, var etruskerna. De slog sig ner vid Tyrrhenska havet och upp till Po-dalen i Italien. De byggde befästa städer och var skickliga hantverkare och konstnärer. Befästningsmurarna byggdes av stora stenblock, som är bekanta från den mykenska stilen. Etruskerna anlade gravstäder, s. k. nekropoler, i sten med kupoltak. Gravens inre bar en likhet med bostäderna och föremål som använts i livet följde med i graven. Det var inga ”sorgens hus”, utan väggarna var målade med livfulla figurer. Liksom den minoiska, tycks den etruskiska livsstilen och konsten varit lätt och lekande. Gravarnas väggmålningar uppvisar en hel del likheter med de minoiska, fria och rytmiska rörelser. Jakt- och fiskemålningar kan som i Tarquinia även jämföras med egyptiska motiv. Ytterligare jämförelse tål att göras med den påmålade hudfärgen hos man- och kvinnoporträtten/skulpturer, där mannens färg är mörkare än kvinnans, i etruskisk såväl som egyptisk konst. Man räknar med att kulturen från 600-talet var ungefär samtida med den grekiska. Likheter finns helt klart i respektive skulpturer. Som till exempel denna jämförelse mellan egyptisk, grekisk-arkaisk och etruskisk. De två sistnämnda är ungefär samtida, medan den egyptiska är ca 2000 år äldre. Fram till 510 f. Kr. styrdes Rom av etruskiska kungar och de reste det första templet på Capitolium. På 200-talet f. Kr. hade etruskerna, som aldrig bildade en enad stat, förlorat sin självständighet till Rom.
Grekerna hade ganska dålig nationalkänsla, stadsstaten var det viktiga. I Athen ansåg man att utanför stadsstaten utbredde sig barbarernas rike. Stadsstaten bestod av en begränsad yta, staden plus den omgivande livsmedelsproducerande landsbygden. Athen var uppdelad i demer, genom att olika stammar hade slutit sig samman. Man föddes i dem, liksom man genom födsel var medborgare i stadsstaten. Inflyttade fria medborgare kallades metoiker och var utan politiskt inflytande. Kvinnorna liksom slavarna var helt utestängda från politiken. Aristokrater hade sin maktställning som jordbruksägare. Det klassiska exemplet är Sparta medan Athen var merkantilt utåtriktat. Snart blir skulpturerna alltmer avslappnat fristående och är då inne i den klassiska perioden ca 450 f. Kr. Figuren är alltjämt ”stillastående” men har en kroppslig S-kurva och ena benet har flyttats ett längre steg bakåt eller framåt. Hållningen är mer avslappnad än i de tidigare skulpturerna. Ställningen med den lätt sidoförskjutna höften, S-kurvan, kallas för kontraposto. Benet, som figuren vilar kroppstyngden på, kallas stödben, medan det andra är friben. Genom att skulptören använder sig av denna kroppsställning har de givit skulpturen en större möjlighet till ett rörelseschema. Hos den döende Niobe har konstnären tagit ner figuren knästående. Med en lätt böjning bakåt och höjd arm, som sträcker sig mot ryggen, försöker hon få ut den dödande pilen. Niobes 7 flickor och 7 pojkar dödades av gudarna, sedan hon tråkat Apollon och Artemis med alla sina barn och vid sin egen flykt skjuts hon med en pil. Lätt stingsliga och grymma var dom, gudarna. Det sägs att Niobeskulpturen är den första stora nakna kvinnofiguren i grekisk konst. Den hellenistiska tiden avser den grekiska kulturens spridning. Filip, kung av Makedonien och överbefälhavare över armén, intog Athen år 338 f. Kr. Han var far till Alexander den Store, som förde med sig den grekiska kulturen i sina erövringståg. Alexander var också elev till Aristoteles. Erövringarna sträckte sig till Mindre Asien, Mesopotamien, Egypten och bort mot Indien. I Egypten grundade han 332 f. Kr. staden Alexandria vid Nildeltat. Här förläggs det stora bibilioteket och på ön Faros bygger man ett av världens sju underverk: fyren. Alexander dog i Babylon 323 f. Kr. En av de stora skulptörerna på 300-talet var Praxiteles; den kanske mest kända statyn av honom är den knidiske Afrodite.
I Pergamon i Mindre Asien lät Attalos I uppföra minnesmärken, som är minst lika häpnadsväckande vackra, över sina segrar över gallerna (vi läste det i avsnittet om kelterna) och ett av dessa var ”den döende gallern”. Omkring år 180 f. Kr. lät Attalos son bygga ett stort altare på en kulle ovanför staden till minne av dessa segrar. Altaret blev utgrävt av tyska arkeologer och västfasaden har rekonstruerats på Pergamonmuseet i Berlin. Det har en monumental trappa upp till en rektangulär gård. Altarets bas täcks av en stor fris med skulpterade figurer. Det känns fel att säga ”relief” eftersom figurerna nästan är helt uthuggna ur väggen.
En av de äldsta resenärerna och berättarna i denna gamla tid var Herodotos. En annan var Pytheas, som sa sig resa långt norrut till landet Thule. Ingen vet med bestämdhet var Thule låg, dock gjorde han en resa långt norrut, kanske till Norden. Det är tack vare romarnas berättelser, deras iver att nedteckna sina förehavanden, som vi kan veta så mycket om deras verksamhet och sociala liv. Ytterligare en av de stora skribenterna var Cicero och inte att förglömma Caesar. Alexander den Store dog i Babylon 323 f. Kr. Han hade då lagt under sig ett stort rike. Ett av hans mer berömda slag som skildrats i målningar och mosaiker är ”Segern över Darius”, då Alexander intog Persien. Efter hans död delades hans riken mellan hans generaler, bland andra Ptolemaios i Egypten. Republiken i Rom upprättades ca 510 f. Kr. och det romerska imperiet tog sin början. Vid romarnas erövringar av städer gjordes befolkningen till medborgare, men utan rösträtt. En sådan stad kallades municipium. Ibland skickades romare dit och tog jord i besittning. En sådan besittning kallades colonia. Senare slöt man förbund med erövrade städer, s. k. socii, men de var tvungna att överlämna en tredjedel av sin jord och ställa invånarna till förfogande som soldater. Romarna tillät varje stad att behålla sin inre självständighet, men krävde att de skulle hålla fred. De fick inte gå i strid med varandra, utan varje tvist skulle hänskjutas till Rom och senaten. År 443 f. Kr. tillsattes Censorämbetet som hade hand om folkräkningen, skattelängd, utarrenderingar, mm. Pretorämbetet tillkom 366 f. Kr., som hade hand om rättsvården. I kritiska lägen valdes en diktator som endast kunde väljas för 6 månaders perioder. Folktribunen var vald av plebejerna. (Plebejer mot patricier.) Dessa anlitades av senaten, när dess vilja trotsades. Efter kriget mot Pyrrhos hade romarna lagt sig till med de grekiska kolonierna i Syditalien 272 f. Kr. Sen Sicilien och senare Karthago. Efter Hannibals nederlag och freden år 201, vände de sig mot öster och intog Makedonien, Hellas och 133 f. Kr. Pergamon. Medelhavet blev ”mare nostrum”. I fråga om erövrade länder gick man annorlunda tillväga än med städer. De utsåg en konsul eller en pretor, med uppgift att styra landet. Sådana länder kallades provinsiae.
Några faktapunkter under hellenismen:
Sådan var den grekiska/hellenistiska världen, som romarna erövrade. Ändå tillät de inte akademin att fortgå i Athen. Men som Polybios sa: ”Om några, är romarna snabba att uppta främmande bruk och efterhärma det bästa hos andra”. Härföraren Sullas krig mot Mitradates VI stod Grekland dyrt. Mitradates ödelade ön Delos, som då var en romersk hamn för handel och bankväsende. Sulla plundrade Athen på konstskatter år 86, murarna runt staden revs och Pireus förstördes, för att göra hamnen oanvändbar. Plundring och förstörelse. Tillbaka i Rom tog Sulla till hämndaktioner mot Gaius Marius anhängare med folkmord och terror. Vad kan man säga om tiden då och tiden nu? Intet nytt under solen. Caesar erövrade Gallien år 58. Kriget tog 8 år och bedrevs i mellersta och södra Frankrike och Belgien. Första försöket mot Britannien gick om intet, på grund av storm i engelska kanalen. Andra försöket gick bara något bättre. Han kom inte särskilt långt. Ett av det mer berömda slagen var, när gallern Vercingetorix togs till krigsfånge. Han fördes till Rom, där han avrättades. Det fanns ingen mildhet mot erövrad befolkning eller krigsfångar. Antingen blev de slavar eller slaktade och områdena plundrades för att bekosta Caesars uppstigande stjärna. År 44 f. Kr. mördades Caesar. Därefter utbröt tvisten mellan Octavianus, av Caesar utsedd arvinge, och Marcus Antonius, som liksom Caesar var Cleopatras älskare. Hon fick barn med dem båda. Octavianus gick till angrepp och Antonius och Cleopatra begick självmord.
År 79 e. Kr. skakades romarriket av en katastrof, närmare bestämt den 24 augusti. Vid 13-tiden på dagen ber Plinius den Yngres mor honom komma och titta på ett ovanligt moln. Detta berättar Plinius i ett brev till Tacitus. Utbrottet från Vesuvius hade föregåtts av jordstötar men dessa var inte ovanliga i Kampanien. Utbrottet blev, som vi vet, enormt och många lämnade sina hem och staden för sent eller inte alls, när stenar, aska och lava vräkte ner. Man tror att det var ett s. k. pyroklastiskt moln, som svepte ner över städerna. Plinius d. y. klarade sig, vilket inte hans far gjorde, då han åkt för att hjälpa en vän i Herculaneum. Städerna begravdes och det skulle dröja till 1700-talet innan någon började gräva djupare i dessa lager. Idag kan man läsa om städerna och promenera genom historiens gränder. I en bevarad annonsnotis kan man läsa: ”Suettis Centus gladiatortrupp kommer att ge en föreställning i Pompeji den 31 maj. Det blir djuruppvisning. Soltältet kommer att sättas upp.” Så kan vi låta de sedan länge döda komma till oss med bevis på att livet inte var så helt olika vår egen tid.
När 100 år av inbördeskrig (började 133 f. Kr.) var över, tog kejsartiden sin början. Caesars utsedde arvinge Octavianus tog tillnamnet Augustus, vilket betyder ”majestätisk”, eller den ”upphöjde” och försökte jämka samma sitt rike. Under Augustus och hans medhjälpare Agrippa uppfördes många byggnadsverk. Bland annat thermerna och Macellusteatern. Även Pantheon byggdes, men brann senare ner och återuppbyggdes inte igen, förrän kejsar Hadrianus kom till makten.
Man skall ge romarna, vad romarna tillhör: de förvaltade den hellenska konsten och utvecklade arkitekturen. De viktiga inslagen var bågen, valvet och betongen. Byggnadens grund består ofta av ett högt podium. Valven har konstruktionen tunnvalv och korsande tunnvalv (kryssvalv). Man förstärkte också valven med pelare. Detta tillät dem att bygga stora innerum, vilket bl. a. utnyttjades vid badhusanläggningarna. Som betong användes kalk och pozzodana (vulkanisk jord) och som murbeklädnad sand och stenskärv, med antingen regelbundna eller oregelbundna stenar eller tegelsten. Som stuck hade de kalk, gips och limvatten. År 122 började uppförandet av Hadrianusmuren i norra Britannien. Den blev 117 km lång och skulle hålla nordmännen (skottarna) borta. I muren byggde man fort, där soldaterna bodde och ständigt hade bevakning, samt indrivning av tull. Runt omkring muren uppstod små soldatsamhällen. Muren stod klar vid Hadrianus död år 138. Men vid år 410 kunde romarna inte längre ta sig an Britannien. De började känna av trycket från anglosaxerna, eller andra kolonier, de hade fått problem i själva Rom och 412 föll staden för västgoterna.
© Anita Skoglund, Västerås 2002 Tillbaka till innehållsförteckningen eller till nästa kapitel, "Folkvandringstiden". Tillbaka till eller till av Werbeka Netshop update by: webmaster@werbeka.com |