Mariahilfer Straße i 6:e distriktet
Men om man lämnar Westbahnhof i riktning mot centrum, kommer man ut på Europaplatsen, som korsas av Mariahilfer Straße. På väg bort från centrum leder denna ända fram till slottet Schönbrunns slottsallé (spårvagnslinje 58), men in mot centrum är Mariahilfer Straße en traditionell shoppinggata. Förr i tiden överglänstes den bara av Kärntner Straße i centrum, idag hat den konkurrens i många distrikt, inte minst genom trendiga shoppingcentra.
Innan vi ger oss iväg, går vi snabbt på en kopp kaffe. Det gör vi i Café Westend, vid hörnet till Europaplatsen. Det finns för all del en mängd gatuserveringar som vi kommer att passera senare, men Westend är minst lika anrik som Mariahilfer Straße själv. Visserligen har såväl byggnaden, som caféet sett bättre dagar - ett eventuellt hål i skinnsofforna, där stoppningen tittar fram, överser man lämpligen med jämnmod - men istället serveras man fortfarande av kyparna i frack och inredningen är helt och hållet från "den gamla, goda tiden". Mariahilfer Straße har sitt namn sedan 1862 efter Wiens sjätte distrikt, som just heter Mariahilf, fast gatan egentligen bildar gränsen mellan sjätte och sjunde distriktet. Den ursprungliga byn grundades på 1600-talet och fick namnet Mariahilf efter en helgonbild av Maria. Gatans längd från Westbahnhof till Ringstraße i centrum är cirka två kilometer, men leder nedför åt det hållet. Dess utseende har förändrats mycket genom årtiondena. Här gick det förr i tiden spårvagnar mitt i trafiken, sedan blev den helt fri från all trafik och är idag någonting mitt emellan - det finns ganska breda gångbanor, men biltrafik är tillåten.
Herzmansky var på den tiden (1897) det största textilvaruhuset i hela den Habsburgska monarkin. I dagens bild av Mariahilfer Straße finns internationella märkesbutiker, som Esprit och H&M, eller jättelika elektronikaffärer blandade med små frimärksförsäljare eller tobaksaffärer, som på något sätt har lyckats att överleva.
Sidogatorna till höger stupar nu mycket branta ner till floden Wien, som dock idag är övertäckt, och till Naschmarkt. Många av gatorna är så branta, att de måste klara höjdskillnaden med hjälp av trappor. Det är värt att nämnas att Fillgrader Stiege år 2004 korades till den fjärde vackraste i Europa.
Slutligen är även Museumsquartier, som ligger vid Mariahilfer Straßes nedre ände, ett typexempel för detta. I anslutning till de stora museerna vid Ringen, det naturhistoriska och det konsthistoriska museet, låg förr de kejserliga hovstallen. Man lät de gamla, barocka byggnaderna stå som fasad, men skapade inne på gården två supermoderna, nya museer och byggde på så sätt ett av världens tio största kulturarealer. Här finns det dessutom utrymme för festivaler, konstnärsateljéer, föreläsningssalar, ett område ägnat åt dans - och inte minst barer och caféer, som visserligen inte bär på traditionens ärg, men som fyller behoven av en tidsmedveten storstad mitt i de gamla byggnaderna från 1725.
sidan skapades den 6.4.2006 av webmaster@werbeka.com |